our friends (ocvirkom prijazne strani)

petek, 20. marec 2015

Usmili se nas! Za božjo voljo, usmili se nas.

Naletim na blog, ki poskuša ustvarjat promet že tako majhnega kroga konzumerjev tako zvane slovenske literature.

Samo zaradi zgrožene radovednosti in poklicne deformacije kliknem na link. Slabo načrtovane zgodbe, malo dogajanja, nič relevantnega in brez duše, celo pomanjkljiva lektura, pomislim cinično, in opazim napis pod slabo izbranim imenom znamke:

facta, non verba | blog za fikcijo in experimente


Kao izobraževalna platforma, debate pa nejasne, skorajda neobstoječe. Ali obstaja na tem blogu dovolj očiten apel, da je to prostor za napake in poskušanja? Mislim, da ne. Pripovedovanje zgodb, vsebine, forme, uganke govora so stvari, ki po čudnem naključju zanimajo tudi mene. Kako to počnejo avtorji? Kaj je dobro? Zakaj je teorija relativno preprosta, ostalo pa ne? Kako dobro izven svoje sobe prakticirat ta frustracionizem slovenske literature?

Moja vprašanja o blogu potrdi tudi eden od ti. urednikov bloga, ki ga srečam v gostilni pri špricerju:

»Namena bloga sta v bistvu dva, oba pa je ta blog popolnoma zgrešil. Prvi namen je ta, da bi spodbudili objavljanje tematik in snovi. Ni važno ali bi bila zgodovina, filozofija, strokovna tematika. Blog je zgrešil svoj namen, ker se nam do zdaj še ni nihče pridružil.«

Zeksa ostanek vina in pomigne kelnarici za še.

»Drugi namen bloga je bil, da kot neuveljavljen »avtor« dobim nek feedback, da sem kompetenten, da vidim, kje čepijo napake, kaj gre na živce folku pri mojem pisanju ali kaj jim je kul. Verjetno se jim ne bi prilagodil, ampak vsaj feedback bi imel. Vsaj videl bi, kje falim. Tudi na tem področju je blog zgrešil svoj cilj.«

Zakaj ga še ne ukinejo? Koga čakajo, da jim pošlje svoj velecenjeni manuskript, za katerega meni, da bi lahko odgovarjal na vprašanja besednega ustvarjanja v kakršnikoli obliki? Kje so vsi tisoči pišoči, ki si izmišljujejo zgodbe, alternativne zgodovine, možne prihodnosti, utopije in krize, ki si jih izmislijo in zapišejo samo zato, ker so edini na svetu, ki to sploh zmorejo narediti? Veliko vprašanj, malo odgovorov. Očitno namerava ta blog še malo počakati, da se odgovori pojavijo sami od sebe. Kot vsaka dobra zgodba.


Klikni na fb in / ali pošlji na mail svoj čudoviti zapis kot tekst in zvok / sliko / video.

8 komentarjev:

  1. Moj komentar na komentar g. Jerneja, da ni možno komentirat.

    OdgovoriIzbriši
  2. Komentar za komentar.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pojav prvega resnega odgovora; odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naj se tega odgovora ne jemlje resno, kot da je resen odgovor?

      Izbriši
  4. Odgovor kot odgovor je replika, hkrati z rešitvijo zagate vprašanj. Je resen, adekvaten, prikladen in na maslu popražen. Nič mu ne manjka. Je popoln in ne zahteva nadaljnjih odgovorov. Vsaka replika, ki mu sledi, ostane zgolj na tem nivoju - nivoju replike. Odgovor kot odgovor je neskončnost brez slabe filozofije, metafizike, patetike, metafor in pesništva. Ne potrebuje niti jezika. Je pa družaben in potreben, aka horny. Prihaja kot mu paše in kadar mu paše. Brez penetracije, mastrubacije, telesa. Anonimno.

    OdgovoriIzbriši