our friends (ocvirkom prijazne strani)

torek, 21. november 2017

Vražji Taparaco

Samček počiva na podstrešnem tramu slamnate kočure in opazuje navade čudnih bitij spodaj. Svojih temnih barv ne razkazuje za nikogar. Kadar razpre svoja krila in zavibrira z njimi, jih razpre zgolj za ogrevanje.

Iz loncev se pokadi. Največji gringo zagrabi za kuhalnico, vendar ga šaman Diego z nazivom Vegetalisto Sanangero Palero Ayahuascero ustavi. Vsak korak zahteva spiritualno dezinfekcijo! Vešči domorodec prižge na pol pokajeno smotko, parkrat pihne v kuhalnico in jo vrne turistu. Bledi in tolsti, toda vedno nasmejani Šmon, je še bolj vesel kot sicer, saj je dvakrat v minuti ustregel mojstru zdravilcu, ki ve kaj počne.

Listje in pretolčeno lubje se meša težje kot je pričakoval Šmon. Drevesna čorba zahteva pogovore in dolgčas, prdci pa so gospo Kelly prisilili k pogostim umikom za vogal koče. Ko čudno zmes precedijo, je džunglo že pogoltnila noč. Lek je nared. Strahovi prve epizode bodo zapustili telesa gostiteljev preden bo noč deževni gozd izpljunila nazaj v jutranji svit. O procesu bo pričala neprebavljena vsebina v lavorjih in olajšanje v srcih.

Gospa Kelly se nasmehne Šmonovi opazki o podobnosti zdravila s pudingom. Šalo nadgradi s krožnim gladenjem po trebuhu. Brez učinka. Osredotočen je na kodre plavolaske, da ne opazi velikega črnega molja, ki prifrči mimo. Proces je opazoval od začetka. K premiku ga je spodbudila smolnata kapljica neprave vroče čokolade, ki je pobegnila cedilu na tla.

Radovedni rilček se sproži, se skrije nazaj in razočarani metulj se vrne na tram, da ga brzonogi šaman naslednje jutro ne bi odkril speštanega pod podplatom sandala. Fuck, zapaničari samček, saj rjava brozga noče stran. Konico rilčka večkrat pohodi, toda njegove nožice so prešibke, da bi se znebile lepljivega tujka.

Svet je v sodu, ki ga zalijejo odtenki vijolične. Slamnata streha dobi krila. Nad moljem vzleti armada neštetih prednikov. Za seboj pustijo razkrito streho in razgled na vijolične zvezde. Rilček oleseni in razpade na tisoče drobnih rozastih črepinj. Nočni metulj se znajde v občutljivejših časih: nožice zatečejo, krila padejo vsako sebi in čeprav tega ne čuti skozi bolečino, ve, da se je trup zmehčal in razpotegnil v dvobarvno gosenico, črno z zeleno-rjavkastimi črtami in vzorci.

Človeški krog spodaj dvigne pločevinaste skodelice. Nazdravijo drug drugemu. Zdravila se lotijo zadržano in začno drug za drugim šumeti z instrumenti iz posušenih koruznih listov. Diego zapoje. S povišanim toda odločnim vokalom pokliče silo narave,
Habercito nyucatana sumacsinchi machainini
zdravilno moč narave.
Habercito nyucatana sumacsinchi medicina
Cielo cielo Ayahuasca
Alto manta troncocito
Punta mantay cogoguito
Diegov poziv k novi brsteči listni rasti in rdeči lučki ob mestu, kjer je iz pogorišča rilčka zrasla kleščam podobna čeljust, izpraznita svojo barvo kot rdeča laserska žarka, izstreljena med vijolična nebesna telesa noči. Molja v demetamorfozi tolste gosenice praznih oči prepustita tolpi netopirjev. Med ovohavanjem novega pročelja razkrite strehe se jim cedi iz gobčkov. Ko planejo na črno klobaso je duša samčka že na robu osončja in pod čekani zahrusta neživo oglje.

Ostaja le Diegov visoki poziv aromatičnemu cvetju:
Florcitangui oloroso
Brilla brilla rebelveaini pura pura medicina
naj sije, sije čisto, čisto zdravilo.

Plenk! žarka se združita ob trku v United planets cruizer C57D[1], ki je usmerjen proti posebni misiji na četrtem planetu zvezde Altair z izvirnim imenom Altair 4. Komandir John J. Adams in glavni inženir Quinn se na pridušeni klenk odzoveta s spogledom in skomigom z rameni.
Fresco fresco icaroini cuerpocitu cunayariri
Brilla brilla rebelbeaini
Ascalapha odorata je vrsta molja, ki se v marsičem razlikuje od ostalih metuljev in žuželk, vendar se na njegovo srečo niti on niti njegova žlahta ne spozna na rimski koledar. Dotični samček bi namreč poblaznel, če bi si s človekom v teh nenavadnih trenutkih delil koncept časa. Kot da ne bi bilo dovolj, da je nenamerno preskočil Ekvador, Kolumbijo, Panamo, Kostariko, Nikaragvo, El Salvador, Honduras, Guatemalo, Belize, Mehiko, Texas in vse federacije Združenih držav Amerike do Iowe, je skok trajal v napačno smer iz 2017. v leto 1892:
Halarimo halamongi pura pura medicina
Duša je ponovno za kontrolami mehanizma nočnega metulja. Toda dan je siv in prazen. Palme in drevesa vseh vrst so izginile, podrastje je zamenjala neokusna, pusta trava pred kamnitim gradom. Namesto mešanice španskega jezika in jezika ljudstev Quechua se beli in temni mož, oba v razcapanih kombinezonih, pogovarjata v jeziku bledih turistov, in sicer o tem kje bosta zapravila dolar, ki ga bosta zaslužila danes. Nihče od njiju ne ve, kako dolgo traja, da se zruši utrdbo kakršna je Palača Premoga pred njimi.
Brilla brilla rebelveaini
Diegov šepet spodbuja prezrcaljeni odtis noči na temno-rjavih krilih črnega molja k letenju. V transu ne opazi zarez v podplatu zdelanega čevlja in rdeča laserja po tunelu časovne črvine. Posadka vesoljskega plovila C57D opazuje zvezdo Altair nemoteno, saj se duša samčka na rdečih žarkih vrne domov po drugem boku osončja.

Južna Amerika ima obliko pršuta. Na zadnjem delu krače je Peru, država po kateri se še vedno počasi plazi enajsta hči Amazonke, reka Ukajali. Duša samčka počiva po napornih vtisih, žarka sta pod vplivom neznanih algoritmov in enačb nevidnega avtopilota. Taparaco, črni molj se vrača po vražjem potovanju.

Šmon drži lase gospe Kelly, da jih ne zadane tok njenega kozlanja. Šmon s kratko pristriženo frizuro teh problemov nima in bruha brez pomoči v škaf določen zanj.
Habercito nyucatana sumacsinchi machainini
Vegetalisto Sanangero Palero Ayahuascero Diego je ponovno pod svojo čepico s šiltom, spet kliče silo narave
Habercito nyucatana sumacsinchi medicina
in njeno zdravilno moč.

Črni molj se opoteče, ko mu znova zažarijo oči. Preden se zave roba podstrešnega tramu je sredi kroga bruhajočih turistov. Da se je nekdo med njimi podelal v hlače samčku še malo ni mar, saj je pri padcu iz trama odpadel pokrovček posušene kapljice zdravila. Posušeni listi koruze šelestijo v rokah šamana, edinega pokončnega z odpornostjo proti slabosti. Čim se molj postavi nazaj na nožice, na pol oslepljen zašumi s krili in pristane pod šiltom na izbočenem nosu Diega.

Nenadna tišina predrami nekaj gringov. Šmon je prepričan, da mojstra napada netopir, zato zamiži in poskusi, če je v njemu še kaj za izbruhat. Diego zaprtih ust potrpežljivo počaka, da si molj črne čarovnice opomore. Nočni metulj ugotovi, da je rilček spet prost. Poboža preznojen nos sina Amazonke in odfrči brez skrbi, saj so ga demoni podplatov in netopirjev zapustili za vedno. Ali pa vsaj do naslednjega srečanja.

Diego gleda polet simbola nesreče v noč, toda vprašujoči prizvoki rigajočih turistov ga kmalu prikličejo na pomoč.
Brillai brillai rebelbaiani pura pura medicina
Brillai brillai rebelbaiani pura pura medicina
Halarimi halamongi mareacioncitioini
Halarimo halamongi mareacioncitioni
Suenaringi sunenamongi mareacioncitonini
Cielo cielo Ayahuasca
Alto manta troncocito
Punta manta cogoguito
Florcitangui oloroso
Brilla brilla rebelveaini  pura pura medicina
Brilla brilla
Hallarimio hallamongi pura pura medicina
Hallarimo hallamongi mareacioncitoinini
Brilla brilla rebelveaini mareacioncitioini[2]
Po strašni centrifugi procesa se v krogu razširi toplejše vzdušje. Zadnji demon je odletel skozi slamo. Šmon čuti, da se bo lahko vrnil v traktor brez bojazni, da ga vrže iz sedeža. Gospa Kelly neopazno oslini ustnice osvobojena slabe vesti pred izprijenimi mislimi na sosedo. 

Samček se občasno pojavi v miselnem toku Diega, ki je od enajstega leta starosti imun na demone. Domorodec med puhanjem dima v dizenfekcijske namene ter vodenji obredov ne odraža drugega kot zahodnjaško brezpogojno ljubezen, ali bivanje kot temu pravi sam.

samček, Ascalapha odorata

Ni komentarjev:

Objavite komentar