our friends (ocvirkom prijazne strani)

četrtek, 20. november 2014

Zgodba o Kdorkoliju Kadarkoliju

Kdorkoli Kadarkoli
„Ko se je rodil Kadarkoli Kdorkoli, je postal svetovno čudo.
Njegova vsakdanja oblika je bila brezoblična in bil je skoraj neviden, zato bi ga porodničar kmalu spregledal. Ko ga je le opazil, je zagnal vik in krik. Hotel je predati Kadarkolija Kdorkolija v znanstvene raziskave. Njegova mati pa ga je preveč ljubila, da bi to dopustila, zato je pobegnila s skoraj nevidnim sinom daleč stran.

Ko je bilo Kadarkoliju Kdorkoliju komaj leto dni, je za več dni izginil. Mati ga je v skrbeh iskala po celem stanovanju, pretaknila je klet in obrnila vsak kot, pa ga ni našla. Po več zaporednih nočeh jokanja, je opazila med lončnicami na okenski polici petunijo, ki je prej tam ni bilo. Ko jo je pobližje pogledala, je ugotovila, da sploh ne raste iz zemlje. Petunija se je nenadoma spremenila v njenega izgubljenega sina.

Mati Kadarkolija Kdorkolija je bila sprva prepričana, da se ji je zmešalo. Ko pa je njen sin nenadoma pred njenimi očmi postal kit in potem veverica, je spoznala, da lahko prevzame katerokoli obliko živega bitja. Sprijaznila se je in sinu dala ime Kadarkoli Kdorkoli.

Kadarkoli Kdorkoli je pridno rasel. Ko je bil dovolj velik, je njegova mati zbolela. Pred smrtjo mu je priporočila mirno in tiho življenje, da ga ne bi začeli uporabljati v vojaške namene.

Kadarkoli Kdorkoli jo je ubogal. Po njeni smrti je zaživel normalno življenje. Vsak dan se je spremenil v drugega človeka in šel vsak dan v drugo službo. Kmalu pa je postal zelo osamljen. Vsi prijatelji, ki jih je spoznal, so zbežali, ko se jim je pokazal brez barve in oblike.

Sklenil je pobegniti. Spremenil se je v konja in odgalopiral po cesti. Ustavil ga je prometnik, ki mu je napisal kazen za prehiter dir. Kadarkoli Kdorkoli se je spremenil v tigra in zarjovel na prometnika, ki je padel v nezavest. Ko je prišel k sebi, je poklical okrepitve, a Kadarkoli Kdorkoli je bil že daleč proč. O tigru ni bilo več ne duha ne sluha.

Kadarkoli Kdorkoli se je pridružil cirkusu in z njim obredel ves svet. Ljudje so ga hodili gledat od blizu in daleč. Niso se mogli načuditi svojim očem.

Upravnik cirkusa pa je bil pohlepen človek. Nekega dne je v občinstvu sedel star general. Ko je videl Kadarkolija Kdorkolija, je takoj ponudil upravniku velike vsote denarja, če mu ga prodajo v raziskovalne namene. Segla sta si v roke in podpisala pogodbo.

Pogovoru je prisluškoval pritlikovec, ki je stekel h Kadarkoliju Kdorkoliju. Ko je ta izvedel za zlobni načrt, se je razjezil, se spremenil v tiranozavra in požrl upravnika in generala. Potem je prevzel obliko laboda in na višini deset tisoč metrov odletel stran.

Nihče ni več slišal za Kadarkolija Kdorkolija. Govori se, da živi globoko v pragozdu, kjer prijateljuje z vsemi živalmi in bo živel srečno do konca svojih dni.“

Naslednji dan je mladenič spet navsezgodaj obiskal Hobolico in žalostno sedel pred jamo: „Pridi z menoj lovit pijavke in plavat z racami.“ Zvečer jo je pospremil k jami in spet ji je povedal zgodbo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar