our friends (ocvirkom prijazne strani)

petek, 7. april 2017

Creation by mere thought.

»Monsters, John. Monsters from the Id,« razkrije Ostrow s predzadnjim izdihljajem kolegu Adamsu. Poročnik Doc Ostrow je tako že četrta žrtev odprave, ki jo vodi John J. Adams, komandir odprave Združenih planetov. Vesoljsko plovilo C57D so poslali na planet Altair 4, da poizve kaj se je zgodilo s predhodno odpravo Bellerephon...

Pred pristankom jih je dr. Morbius s svoje rezidence na planetu opozarjal na nevarnost, ki jim preti, če le-to storijo. Adams je mož, ki spoštuje protokol in se drži navodil štaba na Zemlji, poleg tega Morbius ne razkrije nič konkretnega o grožnji.

Na planetu Altair 4 živi dr. Morbius s hčerko Altairo, ki prišlekom zmeša štrene, in nekaj živali, ki so jih predhodni prebivalci tega planeta, kljub dosegi najvišje evolucijske ravni izumrli t.i. Krell, uvozili z našega planeta še preden se je na njem pojavil prvi Homo sapiens.

Preostali pionirji z Bellerephona so doživeli strašno usodo. Vse razen Morbiusa, njegove žene in njune hčere Alte je raztrančirala neznana sila planeta Altair 4. Gospa Morbius je umrla kmalu za ostalimi, vendar naravne smrti, sicer so bili vsi trije Morbiusi imuni na pogubno nepojasnjeno silo. Ta je na koncu izparila vesoljsko ladjo Bellerephon, ko so preživeli skušali pobegniti iz planeta brez Morbiusovih, ki so se odločili ostati.

Dr. Morbius Adamsu ponudi svojega izredno zmogljivega robota Robbyja za postavitev obrambe okrog tabora, saj mora komandir poročati in počakati na povelje iz štaba. To zahteva deset dni priprav in Morbius ponovno svari, da to utegne biti usodno za posadko C57D.

Odprava je naslednji dan preživela v postavljanju komunikacijskega sistema. Pri tem jim pomaga robot. Komandir Adams zaloti poročnik Farmana, ko Altairo uči veščine poljubljanja.

Motivacijo za iskanje odgovorov reševalne odprave C57D kmalu podkrepi spoznanje, da so v škripcih. Ponoči se je čez njihov zastraženi tabor nekdo sprehodil mimo vseh stražarjev in v njihovi vesoljski ladji med spečimi možmi uničil ključno napravo za komunikacijo s štabom na Zemlji.

Glavni osumljenec je Morbius, ki bi lahko za nočno izmeno angažiral svojega robota. Robby je proizvod znanstvenika, ki je s pomočjo brezhibne krellske naprave (Morbius: »I call it their 'plastic educator'.«) nadgradil svoje kognitivne sposobnosti v višave. S tem dejanjem je lahko razumel krellsko izročilo, sestavil robota, raziskoval njihova dognanja in se počasi prebijal do skrivnosti o vzroku sunkovitega propada popolne civilizacije, ki si je zadala za najvišji cilj nekakšen perpetuum mobile za življenje brez pripomočkov in orodij.

Adams in Morbius se prerekata. Znanstvenik vztraja, da bi mu potovanje na Zemljo vzelo dve leti napredka pri raziskavah, komandir je ostal brez stikov s štabom in ga mora odvesti na zaslišanje. Krellska tehnologija je preveliko odkritje, da bi ga bil upravičen posameznik.

Drugi večer je ograja okrog tabora nameščena. Vmes pride do šuma, do izpada na delu ograje, vendar se možje odločijo stvar raziskati zjutraj, saj se napetost kmalu normalizira. Neželjeni in nevidni obiskovalec pa za seboj pusti ogromne stopinje in prvo truplo, truplo glavnega inženirja Quinna, ki je v C57D popravljal komunikacijski sistem. Izkaže se, da ima Robby alibi. Kuharčku odprave je namreč skuhal 227 litrov whiskeya, tako da sta bila za čas umora skupaj. Cookie: »Him and me, we kind of got to toasting each other's good health, just for cordial interplanetary relations, you understand.« Tudi stopinje pričajo o drugačnem dvonožcu.

Zgodba na planetu Altair 4 se definitivno konča. Morjan je film Forbidden planet (1956) ponesreči zapekel osemnajstkrat. Morda vam posodi kakšnega!

Ni komentarjev:

Objavite komentar