our friends (ocvirkom prijazne strani)

sobota, 29. november 2014

Elektronske cigarete


Če nismo sami kadilci, pa gotovo poznamo koga v naši bližini, ki si še ni priznal, da cigarete ubijajo. Kako zasvojljiv je nikotin, si lahko predstavljamo, če pomislimo, kako je, kadar sedimo ob tabornem ognju in vdihujemo dim – ni ravno prijetno, kadilci pa to počnejo ves čas. Zato ni presenetljivo, da je skoraj 95 % obolelih za rakom na pljučih kadilcev, cigarete pa po nekaterih študijah zmanjšajo življenje za 22 minut na cigareto. V povprečju naj bi kadilci živeli do 5 let manj kot nekadilci.

Strastnega kadilca vsa ta statistika poljudnega tiska verjetno ne bo prepričala v opustitev navade. Ne razmišlja namreč z zdravo pametjo, ampak uboga svojo odvisnost. Letos mineva 50 let od kar je ameriška vlada izdala prvi uradni dokument, v katerem je povezala kajenje tobaka s smrtnimi boleznimi kot je pljučni rak. Kljub od takrat drastičnemu padcu kadilske populacije, je tobak še vedno eden od glavnih krivcev prezgodnjih smrti v ZDA. Boris D. Lushniak je v svojem poročilu The Health Consequences of Smoking - 50 Years of Progress zapisal, da so cigarete danes še bolj škodljive zaradi sprememb v izdelavi in sestavi cigaret.

Nikotin – naravna droga

Zakaj torej kadilci vztrajajo, če nič ne govori v njihov prid? Morda bi morali to vprašanje nasloviti na Svetlano Makarovič, ki je ob uvedbi zakona o prepovedi v zaprtih javnih prostorih izdala knjigo z močno publiciteto, Prekleti kadilci, v njej pa kadilce primerjala z marginalci, umetniki in socialnimi zgubami, ki jih je družba izpljunila iz svoje srede.

A nikotin ne pozna ne šale ne publicitete – slednje namreč niti ne potrebuje. Nikotin je močan živčni strup, ki ga proizvajajo nekatere rastline, med njimi najbolj poznan pa je navadni tobakovec (Nicotiana tabacum), ki je bil prvič prinešen v Evropo iz Brazilije v 16. stoletju. Rastlina ga izdeluje iz ohranitvenih razlogov, z njim namreč odganja žuželke in večje herbivore. V prvi polovici 20. stoletja so to začeli izkoriščati živinorejci, ki so nikotin uporabljali kot insekticid, kar je sprožilo nadaljnje okoljevarstvene, veterinarske in zdravstvene probleme.

V zelo majhnih količinah nikotin spodbuja možgane, saj v telesu nadomesti nevrotransmiter acetil holin. Kmalu po prvem vdihu cigaretnega dima začne nadledvična žleza sproščati adrenalin, kar spodbudi porabo sladkorja, srčni utrip se poveča, možgani so prebujeni in skoncentriranost naraste. Samo kratkotrajno. Približno pol ure po odrešujoči cigareti stimul preneha – kadilec seže po novi dozi, da bi dosegel prejšnjo raven delovanja možganov, pade v krog odvisnosti, v verižno kajenje.

Kako odnehati

Leta 2003 je kitajski farmacevt patentiral elektronske cigarete, ki so popularnost med kadilci dosegle okoli leta 2008. Takrat so o njih pisali vsi večji časniki, med drugim pa opozarjali, da niso bile opravljene potrebne raziskave, ki bi dokazale dejansko neškodljivost e-cigaret.

E-cigareta je pravzaprav t.i. vaporazer ali uparjevalec. Vanjo vstavimo nikotinsko tekočino, ki ob vdihavanju ne gori kot je navadno pri cigareti, temveč se upari. Paro nato kadilec vdihuje. Popularnosti e-čikov morda lahko pripišemo dejstvo, da ne vsebujejo karcinogenih snovi, zaradi kratkega časa na trgu pa doslej tudi niso bile opravljene podrobne študije dolgoročnega učinka uporabe tega nadomestka.

Največji trg za e-cigarete sta Evropa in Severna Amerika, US Today pa je v nedavni internetni raziskavi objavil, da je na trg v zadnjih dveh letih vstopilo vsak mesec v povprečju 10 novih proizvajalcev in distributerjev, skupno pa so proizvedli kar 7.700 okusov, ki jih lahko kadite s svojim nikotinskim pripravkom. Elektronske cigarete so v univerzitetnih krogih pozdravili kot pripomoček za prenehanje kajenja, kljub ironično velikemu deležu tobačnih družb na novo ustvarjenem trgu.

Regulative za e-cigarete Slovenija še ne pozna, a evropski in ameriški zakoni se znajo hitro spremeniti. Prva opozorila prihajajo iz zdravstvenih organizacij, ki zahtevajo prepoved prodaje izdelka mladoletnim, ta pa je podprta s podatki, da je število mlajših uporabnikov e-cigaret v obdobju 2011 do 2013 narasla za 3-krat. Pomanjkljiva pa ni samo zakonodaja. Proizvajalci e-cigaret so prvič padli na testiranju njihovega proizvoda, ki ga so ga letos izpeljali pri BBC-ju. Ob testiranju nikotinskega polnila z okusom »butterscotch«, so v polnilu odkrili vsebnosti diacetila, sicer pogostega ojačevalca okusa, ki ga dodajajo npr. pokovki in margarini. A vdihavanje povzroči težko in neozdravljivo bolezen pljuč, t.i. okvaro pljuč delavca v tovarni pokovke.

Sporno nikotinsko polnilo je bilo umaknjeno iz proizvodnje, kljub temu pa slabih novic za e-cigarete še ni konec: letošnja raziskava Univerze v Južni Kaliforniji je pokazala, da para iz elektronskih cigaret vsebuje veliko vsebnost strupenih kovin kot sta krom in nikelj. Pasivno kajenje, ki naj bi bilo z uporabo vaporazorjev tako rekoč odpravljeno ali vsaj minimizirano (dolgoročni učinki niso poznani), škodljivi učinki kajenja so s tem dobili zgolj drugačno podobo. Snovi v pari naj ne bi bile karcinogene, a dolgoročnih učinkov nihče ne upa napovedati, znanstveniki pa so postali še bolj zadržani pri priporočanju e-cigaret kot pomagala za prenehanje kajenja. Vsebnost težkih kovin v dimu tako zaenkrat pripisujejo napravi, kar naj bi bilo mogoče urediti z bolj kontrolirano proizvodnjo.

9 komentarjev:

  1. Tudi brezposelnost in stres na delovnem mestu ter nizka plača ubijajo.

    Dvigajo namreč krvni tlak, zmanjšujejo absorcijo hranilnih snovi v telo
    (če namreč nimaš denarja jih telo nima od kje absorbirat), pogosto
    divgujejo adrenalin in kortizol kar neugodno vpliva na delovanje ledvične žleze,
    slabijo imuniski sistem in vodijo v srčno in možgansko kap, podhranjenost
    ter povečujejo suicidalnost in homicidalnost, pri nizkih temperaturah pa je
    posledica lahko tudi podhladitev.

    Pa jih nihče ne prepove!

    Ne plašča ne gretja zame ne bo,
    pa naj brije burja in naj bo mrzlo.

    Lenoba lena sam si si kriv,
    v službo bi hodil na toplem bi pil!

    Kje službo naj najdem so vse razprodane,
    ktere pa niso so pa bolane.

    Pa kradi in ropaj ne bo ti hudo,
    v zaporu je hrana in tudi toplo.






    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Od 2008. molim za male lopove - za tiste, ki ukradejo hlebec in pri tem NE ustrelijo prodajalke v glavo. Ampak gentleman je baje itak izumrl. Ne pustit vaših hčera na trgovsko šolo, al kaj?

      Izbriši
  2. Mogoče daješ premalo v puščico, ali pa si spustil/a kakšno mašo?
    Ker nič ne kaže, da tvoje molitve kdo sliši.
    Lahko pa, da je tudi Bog v skladu s sodobnimi trendi
    zašel v umazane vode korupcije in zato skrbi samo še za
    velike lopove. Morda samo nima več časa za drobne in nepomembne
    stvari.

    Ali pa, če pomislimo na Nesrečnike in Jeana Valjeana, ga sploh
    nikoli ni imel.

    Mogoče je čas, da začneš molit k Hudiču? Kdo pa pravi, da je slab?
    Lahko, da je njegova podoba samo sad propagande vladajoče elite,
    demonizacija sovražnika, še prevečkrat videna v politiki...v resnici
    pa je Hudič samo bog revežev, h kateremu si zaradi slabega PR-a nihče
    več ne upa molit. In sedi sam in obupan za zaprašeno 4-8-6-ko neumorno
    klikajoč osveži, osveži, osveži...in še vedno je poštni predal prazen.

    Morda pa je Bog utrujen od stresa na delovnem mestu,
    poštni nabiralnik tako zabasan da semu 3 ure nalaga, nerešene zadeve, se mu
    iz leta v leto kopičijo, naveličan je vedno istih molitev (pa gorenjec še
    vedno ni kupil srečke za loto)...da sploh ne omenjamo pritožb.
    In tako je utrujen, obupan, zgaran...ves čas pa govorijo, da dela premalo,
    da dela slabo ali pa sploh ničesar....tako daleč je to, da se nekateri sprašujejo če
    sploh še obstaja!

    In potem ima Bog vsega dovolj, telefon, pošto in elektronsko pošto preveže
    na Hudiča, naj on to rešuje! Konec koncev vsi govorijo, kako je priden,
    ves čas v službi, nikoli ne počiva, naredi kar tri stvari v eni sapi in vse
    povrne sedemkratno! Pa naj on dela! Človeštvo nehvaležno pa...naj trpi
    zasluženo kazen!

    Na počitnicah Bog uživa, vprašanje, če se bo sploh še kdaj vrnil. Mogče takrat,
    ko bo hudiču vsega dovolj?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je kar hudič, haha, za boga sem mislila, da je že zdavnaj mrtev :D Sicer pa sprejemam zgodbe tudi za objavo, kaj klasičnega o dobrem in zlu mogoče, če bi te zanimal hehe

      Izbriši
  3. Hčera nikar na trgovsko, sinova pa kar...takoj pred strelni vod!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I believe godria bolt rda is one powerful e cigs, that produces more vapor than you'll ever need. On the other hand, it is quite a simple product as well, really easy to use. To sum it up, joyetech cubox aio kit works great and lasts for a long time. Definitely our #1 pick electronic cigarette and we vape it all the time.

      Izbriši
  4. Bogi Bog.:) Če mi uspe kaj napisat, pošljem...in tudi pivo dobiš!:)
    Ampak moram priznat, da sem bolj pasivni ljublitelj literarnega izražanja.

    Dobro in zlo je pa dobra tema...neskončna...če citiram bibljo:
    "je vse kar je, vse kar bo in vse kar je bilo". Ne, nisem klerofašist,
    da ne bo pomote!:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prestala sam pušiti prije 2 godine, i u tome su mi pomogle elektronske cigarete . Nema više neugodnog mirisa odjeće i kose.

    OdgovoriIzbriši
  6. čestitam! Danes je moj 5. dan brez cigarete, juhej.

    OdgovoriIzbriši